Door te beginnen bij de basis kan iedereen de top bereiken

Reflex Integratie therapie

De reflexintegratie methode zoals ik hem geleerd heb en gebruik is ontwikkeld door Dr. Svetlana Masgutova. De reflex integratie is voor iedereen voor baby's, kinderen en volwassenen.

Vanaf negen weken na de conceptie tot in het eerste levensjaar worden reflexen ontwikkeld die een baby helpen zijn eerste maanden te overleven en die ook in kindertijd en volwassenheid  zorgen voor groei, bescherming en veiligheid.

Een voorbeeld van een primaire reflex is de Moro- of schrikreflex. Deze reflex is goed te zien bij een pasgeboren baby’tje. Als je de baby vasthoudt op zijn rug, het hoofdje ondersteunt en het dan plotseling een stukje laat zakken, zal de baby automatisch zijn armen spreiden en de adem inhouden om vervolgens te gaan schreeuwen om hulp en aandacht te vragen.

Door verschillende oorzaken in het ontwikkelingsproces, bv in de zwangerschap, moeilijke geboorte, ziekte in kindertijd, ontwikkelingsachterstand, kan een verstoorde reflexbeheersing ontstaan.  Primaire reflexen kunnen ook op latere leeftijd door een ongeluk of traumatische ervaring opnieuw actief worden. Mensen ervaren bijvoorbeeld een plotseling gebrek aan concentratie, en krijgen allerlei kwaaltjes waar ze eerder geen last van hadden.

Doordat een bepaalde fase in de ontwikkeling wordt overgeslagen, verstoord of niet volledig voltooid is, kun je de primitieve reflexen uit de kindertijd niet leren beheersen, ze worden niet geïntegreerd.
Hierdoor blijven deze reflexen actief en kunnen de verdere ontwikkeling verstoren.

Symptomen die kunnen ontstaan door niet-geïntegreerde reflexen:

  • angsten
  • hypergevoelig, HSP, overladen worden door prikkels, allergieën
  • terugtrekken of hyperactief gedrag
  • leerproblemen zoals dyslexie, dyscalculie
  • motoriek; moeite bal te vangen of te leren fietsen, slechte pengreep,
  • evenwichtsproblemen, onhandig, slechte oog-hand coördinatie
  • oogbewegingen, moeite met begrijpend lezen
  • moeite zich te uiten
  • moeite met informatieverwerking, ruimtelijke oriëntatie.

Het doel van reflexintegratie is om het centrale zenuwstelsel te helpen door alsnog de bewegingspatronen in te oefenen en te ontwikkelen en de reeds ontstane stress te verminderen, om op die manier een stevig fundament te bouwen voor de verdere ontwikkeling van de hogere hersendelen. Hierbij wordt het symptoom niet aangepakt, wél de oorzaak erachter.

Reflexintegratie leidt tot minder stress, een betere sociaal-emotionele ontwikkeling, optimaler functioneren, beter leervermogen en een prettiger algemeen welbevinden.

Contacteer Praktijk ‘t Vlinderke voor primitieve reflexen, reflextherapie
Of je nu komt vanuit Nederland (gedeeltelijke vergoeding zorgverzekeraars) of vanuit België, je bent van harte welkom. Mijn werkgebied is uitgegroeid tot over de grenzen. In Nederland betreft het voornamelijk: Leudal-Maasgouw - Weert - Nederweert - Eindhoven - Echt - Roermond - Sittard - Maastricht. In België oa Kinrooi - Bree - Bocholt - Maaseik - Dilsen - Stokkem - Genk en Maasmechelen.

Mail mij op info@praktijk-tvlinderke.com